×
#
Uzungöl

Karadeniz yayları son yıllarda yabancı turistler de dâhil olmak üzere pek çok gezginin tatil planlarının arasında yer almaya başladı. Sadece deniz ve güneşten oluşan tatil anlayışı yerini yavaş yavaş serin, bol oksijenli ve sessiz sakin yayla turizmine (Doğa Turizmi) bırakıyor. Yaylalar, büyük şehirlerin kalabalığından, modern hayatın getirdiği stresten ve gürültüden uzaklaşıp doğaya dönmek isteyenler için bire bir olması Uzungöl’ü son yıllarda öne çıkma şansı verdi.

Zengin bitki örtüsüne ve geniş bir yaban hayatı çeşitliliğine sahip bölgenin 1625 hektarlık bölümü Tabiat Parkı olarak ayrılmış. Sarp kayalıkların arasından akan mini şelalerin, ilkbaharda eriyen karların sularıyla ve yağmurlarla coşan akarsuların, yemyeşil doğanın ortasında bulunan Milli Park; Uzungöl doğayla içiçe bir tatil geçirmek için ideal bir yer.

1989 yılında Tabiat Parkı, 2004 yılında Özel Çevre ilan edilen Uzungöl, Doğu Karadeniz Turizmi kapsamında en çok ziyaretçi alan merkezlerin başında geliyor. Doğu Karadeniz Turları’nda adı mutlaka geçen Uzungöl, Haldizen Deresi’nin vadisinde meydana gelen heyelan sonucu dere yatağının kayalarla kapanmasıyla oluşmuştur. Soğanlı Dağları’nın eteğinde, denizden 1100 metre yükseklikteki bu göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamakta.

Uzungöl’de tipik Karadeniz iklimi görülür. Bölge her mevsim bol yağış alır. Yağışlar kışın kar, yazın yağmur şeklindedir. Bu iklim özelliği sayesinde bölge her mevsim yeşil kalır. Dünyanın ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanları da burada görülür.

Nisan – Mayıs aylarında yaz mevsimi turizm sezonunu açan Uzungöl, yaklaşık 7 ay sürecek olan sezon boyunca Türkiye’nin ve Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine doğanın kendisine verdiği zenginlikleri cömertçe sunmaktadır. Nisan – Ekim ayları arasındaki yaz sezonu Uzungöl’ün en çok rağbet gördüğü dönem. Temiz suları, oksijeni bol havası, tesislerde bulunan havuzlarda yetiştirilen alabalığı, yöresel kahvaltıları ve insanın içini huzurla dolduran yemyeşil doğası Uzungöl’ü Doğu Karadeniz’in turizm merkezi haline gelmesinde en önemli zenginliklerinden sadece bir kaçı.

1000 metre boyunda, 500 metre genişliğindeki gölün derinliği yaklaşık 15 metredir. Yaz tatillerini deniz kenarında geçirmek istemeyenler için serin bir alternatif sunan Uzungöl, kışın da misafir ağırlayabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına devam edilmekte. Yılın ortalama 5 ayı karla kaplanan bu bölge kış tatili severlerin de tercihi hâline geldi. Kış mevsimlerinde karla kaplı orman manzarası ve şömine başında muhteşem kar tatili yapmak isteyenler için kış aylarında da hizmet veren işletme sayıları her geçen gün artmaktadır. Karlar altındaki dik yamaçları ve yeşilin beyazla mükemmel uyumunu görmek; temiz havada, karlar arasında yürüyüş yapmak ve şömine başında güzel bir akşam geçirmek isteyenler için Doğu Karadeniz’in incisi Uzungöl her mevsim ziyaretçilerine açık.

Bu bölgede en sık bulunan ağaç türü Doğu Ladini’dir. Bunun dışında; karaağaç, kızılağaç, ceviz ve kestane ağaçları da bulunur. Bölge, yaban hayatı açısından da zengin; yaban domuzu, porsuk, vaşak, çakal, sincap, yaban ördekleri, dere ve göl alabalıkları bu çeşitliliğe sadece bir kaç örnek. Ne yazık ki bu hayvan türlerinden bazıları, kontrolsuz avlanma sonucunda, soylarının tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Son zamanlarda göl, heyelanlar ve toprak kaymaları sebebiyle dolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Saz ve hasır otu gibi bitkilerle neredeyse tamamen kapanma tehlikesinin de gündeme gelmesiyle bölgede seferberlik başlatılmış ve göl temizlenip dolma tehlikesinden kurtarılmıştır.

#